Hoppa till sidans innehåll

Förlängning av stängning av anläggningen

25 FEB 2019 18:27
  • Uppdaterad: 25 FEB 2019 18:27

Sedan beslutet att stänga anläggningen togs för drygt en vecka sedan har smittläget följts löpande. Det finns ingen bekräftad spridning av EHV-1-utbrottet i Stockholms län men det har dock rapporterats ett nytt fall i Örebros län. I Norge har det rapporterats om ett misstänkt fall av EHV-1 (neurologisk form) på en tävlingsplats där flertalet svenska hästar vistats, definitiva provsvar på denna häst väntas i slutet av veckan. Enligt uppgift står flera av de svenska hästarna som vistats på tävlingsplatsen nu isolerade ifall det skulle visa sig att provsvaren påvisar EHV-1.

Utöver EHV-1 har det även kommit in hästinfluensa i landet. Hästinfluensan har kommit in via hästtransportörer som lämnat av hästar i flera stall i landet, bl a i Stockholms län där det finns ett bekräftat fall. När det gått mer än 6 månader sedan senaste vaccination är skyddet för den stam av influensa som härjar för tillfället inte fullgott vilket gör att även vaccinerade hästar löper risk att bli smittade. SVA har gått ut med rekommendationer att man bör förnya vaccinationen på hästar som gått över 6 månader.

För allas planering vill vi i god tid kunna meddela vad som gäller på vår anläggning. Det ovissa EHV-1-läget i kombination med influensaläget gör att smittläget är mer osäkert för tillfället, i jämförele med när anläggningen stängdes, vilket gör att vi redan nu väljer att förlänga stängningen av anläggningen. Till att börja med förlänger vi med en vecka, dvs att anläggningen är stängd t o m 10/3 i stället för 3/3. Samma restriktioner gäller som det som finns angivet i den tidigare texten som finns att läsa här: http://www.lurbork.se/Nyheter/lurboridklubbstangeranlaggningen/

Enda skillnaden från tidigare bestämmelser är att anläggningen efter 3/3 öppnar upp för hovslagare förutsatt att man som hästägare tar en diskussion med sin hovslagare om smittskydd och ber sin hovslagare desinficera utrustning och kläder innnan besök på anläggningen. Hovslagarbesök först på dagen är att föredra. För veterinärbesök gäller samma som tidigare, dvs bara vid tillstånd som kräver akut vård.

Påminner om att för ridskolans elever gäller att man ej vistas i andra stall, men om detta sker gäller att alla kläder tvättas och all utrustning desinficeras eller byts ut innan vistelse på Lurbo Ridklubb.

Vår ambition i nuläget är att arrangera våra hopptävlingar 23-24 mars enligt plan. Det har gått drygt 2 veckor sedan Februarihoppet och vi har inga rapporterade fall av smitta på Lurbo inklusive omkringliggande anläggningar, vilket gör att vi bedömer att tävlingarna lyckades arrangeras på ett smittskyddsmässigt säkert sätt.

Vi vill även uppmana ansvariga i stallen som regelbundet nyttjar Lurbos ridhus (Stall Hilton, Lilla Lurbo, Kvarnstallet samt Stall Övernäs) att se över sina smittskyddsrutiner till den dagen anläggningen öppnar igen. T ex hur tillgången till karantänboxar ser ut i det egna stallet vid fall av sjukdom.

Vi hoppas på fortsatt förståelse för detta beslut. Frågor angående beslutet hänvisas som tidigare i första hand till verksamhetschefen via This is a mailto link.

Uppsala den 25 februari 2019

Alexandra Eriksson  Anton Eriksson Hannah Eriksson Tobias Wrangberg
Verksamhetschef LRK Stallchef LRK  Vice ordförande LRK  Leg. veterinär

Sponsorer: 

Nokian Tyres

hippocrates

 

krafft_logo2

hsb

sisu

Lindvalls

uppland

 

Delicato    

kollavidiweb 

KphLogoRed

Postadress:
Lurbo RK - Ridsport
Lurbovägen 11
75591 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info