Hoppa till sidans innehåll

Lurbo Ridklubb stänger anläggningen

16 FEB 2019 18:13
Från kl. 18.00 idag lördag 16 februari stänger Lurbo Ridklubb sin anläggning.
  • Uppdaterad: 16 FEB 2019 18:13

Avstängningen gäller preliminärt i 2 veckor, dvs t o m söndag 3 mars men det kan komma att förlängas beroende på hur situationen utvecklar sig.

Bakgrund

Undertecknade har de senaste veckorna noga följt situationen med pågående Ekvint Herpes Virus (EHV)-utbrott i Stockholms Län. Vi har fortlöpande följt rekommendationer från Ridsportförbundet och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Diskussioner fördes inför förra veckans hopptävlingar om huruvida tävlingarna kunde genomföras på ett säkert sätt gällande smittskyddet. Bedömningen som gjordes då var att tävlingarna kunde genomföras, men sedan dess har en häst i ytterligare ett stall insjuknat i den aggressiva neurologiska formen av EHV. Innan detta senaste insjuknande hade det ej konstaterats några nya fall av smitta under ett par veckors tid, vi väljer därför att stänga anläggningen under ett par veckor för att kunna följa om fler nya fall rapporteras. Detta är det bästa verktyg vi har att ta till för att ta ansvar för rådande situation och är det sätt vi kan använda för att försöka förhindra att fler hästar drabbas av denna dödliga sjukdom.

Vad innebär detta?

Stängningen innebär att inga hästar får lämna och/eller komma till Ridskolan, LRKs Privatstall, Stall Hilton, Lilla Lurbo, Kvarnstallet samt Stall Övernäs. Så länge alla nämnda stall håller sig till isoleringsbestämmelserna får de fortsätta nyttja Lurbo Ridklubbs ridhus samt ridbanor.

Veterinär och hovslagare

Klinikbesök samt hembesök av veterinär får ske vid sjukdom som kräver akut vård, men inte annars. Akuta hovslagarbesök får ske om så krävs, övriga bokas om till efter den 3 mars. Varje enskild hästägare har eget ansvar att föra en dialog med sin hovslagare angående smittskyddsrutiner. Hovslagaren ska ha desinficerat sin utrustning och tvättat sina kläder innan besök och rekommendationen är att hovslagaren skor hästarna i ovan nämnda stall först på dagen.

Ridskolans elever

För ridskolans elever rekommenderas att man ej vistas i andra stall, men om detta sker gäller att alla kläder tvättas och all utrustning desinficeras eller byts ut innan vistelse på Lurbo Ridklubb.

Vi hoppas att ni alla har förståelse för detta beslut. Rådande situation är unik och kräver att alla hästägare och hästverksamheter i Mälardalen tar ansvar och hanterar sjukdomen med stor respekt. För oss på Lurbo Ridklubb är det viktigt att hästarnas välfärd alltid kommer i första hand. Frågor angående beslutet hänvisas i första hand till verksamhetschefen via This is a mailto link.

Uppsala den 16 februari 2019

Alexandra Eriksson  Anton Eriksson Hannah Eriksson Tobias Wrangberg
Verksamhetschef LRK Stallchef LRK  Vice ordförande LRK  Leg. veterinär

Sponsorer: 

Nokian Tyres

hippocrates

 

krafft_logo2

hsb

sisu

Lindvalls

uppland

 

Delicato    

kollavidiweb 

KphLogoRed

Postadress:
Lurbo RK - Ridsport
Lurbovägen 11
75591 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info