Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


År 1958 kom Sven Larsson till Lurbo gård och stallade upp sina tre hästar.  År 1960 byggdes en gammal ladugårdsbyggnad om till ett stall med plats för åtta hästar. I och med det började Sven Larsson hålla ridlektioner med sina egna hästar och hästarna i det nybyggda stallet, som var privatägda men lånades ut till verksamheten. Lektionerna hölls i en grop som senare blev ridskolans ridhus. Lektionsverksamheten ökade snart så att även Svens vänner Karin Junell och Tomas Rehn fick rycka in som instruktörer.

Arne Hardenborgs dotter Margareta började rida på Akademistallet då hon var 10 år. Hennes fars gamla hästintresse blossade upp igen. Familjen Hardenborg bodde då i Vreta och brukade på vägen hem från Aka stanna till hos den goda vännen Sven Larsson på Lurbo gård. Margareta fick ibland rida på Svens hästar, och idén om en ny ridklubb började ta form i Arnes huvud. Den 30:e augusti år 1961 samlades hästintresserade till ett möte på Lurbo Friluftsgård (det gula huset i backen) och Lurbo Ridklubb bildades. Sven Larsson, som från början varit negativ till Arnes förslag om en ridskola, blev ordförande i den nya klubben. Medlemsavgiften var då 2,50 kr för juniorer och 5 kr för seniorer. Medlemsantalet första året var 50 st.

År 1962 revs den ombyggda ladugården och man byggde ett stall med plats för sju hästar. Varje onsdagskväll mellan kl. 21.00 och 23.00 hyrde Lurbo Ridklubb Akademistallets ridhus för inomhusridning. Man red dit i samlad tropp med en bil i täten och en bil mitt i karavanen för att skydda hästar och ryttare från övriga bilister. Men Lurboryttarna började tröttna på att rida den långa vägen till Acka och det var tråkigt att bara ha möjlighet till ridhus en gång i veckan. Och ett eget ridhus började planeras.

För att samla in pengar till ridhuset startades ett lotteri, där överskottet gick till ridhuskostnader. Lotten kostade en krona och första priset var en ponny!

Ridhuset byggdes 1964 och var från början en gammal matsalsbarack vid ett sjukhus i Strängnäs som fraktas till Lurbo. Baracken kostade 5000 kr och byggdes om med läktare på ena kortsidan. Måtten var 11x33 meter. Nu kunde man äntligen hålla lektioner under tak och ridhuset användes flitigt, bland annat hyrdes det ut för att ha ryttartävlingar i.

1965 flyttade Sven Larsson till Enköping och lämnade då över ordförandeklubban till Arne Hardenborg. Karin Junell fortsatte att jobba som ridinstruktör. Eftersom ridskoleverksamheten hela tiden ökade hade man till slut vuxit ur ridhuset och stallarna. Kommunen gick då i borgen för med ett nytt ridhus som stod klart 1968, och som betalades av på i nästan 30 år. Det gamla ridhuset byggdes om till stall. Hästar köptes in, mest halvblod, och ackordhästar hyrdes av K1.  Det "nya" ridhuset hade måtten 20x40 m och läktare med kafeteria fanns på kortsidan.

År 1968 hyrdes ridskolan av ridinstruktör Raiie Håkansson, och då kostade en boxplats 280 kr i månaden för stor häst. Per Andersson ("Lurbo-Pelle") anställdes som ridskolechef 1969. I början av 70-talet hade Per hjälp av Calla Curman och Ted Nätterqvist som instruktörer och 1976 anställdes Ewa Lönn.

1978 började man fundera på att återuppta ponnylektionerna, som hade legat nere sedan mitten av 60-talet. Men då skulle inte privatryttarna få plats längre i ridhuset. Det dröjde till 1985 innan det nya ridhuset stod klart. Man startade Uppsala Ridcenter AB för att driva anläggningen. Ponnyverksamheten startades 1984 upp igen och ridläraren Sara Wik anställdes. Ena kortsidan av ridhuset byggdes om 1987 för att ge utrymme för läktare café Ursula, där servering drevs av LRKs ungdomssektion på helgerna.

Arne Hardenborg kände att han gjort sitt på ordförandeposten och avgick 1989 efter 24 år, han utnämndes utnämdes till hedersordförande för lång och trogen tjänst. Efterträdare blev Bertil Tiusanen och så småningom övertog Siv Forsberg ordförandeposten för att ersättas av Ingrid Ljung 1999.

År 2004 stod en helt ny anläggning, byggd och ägd av Uppsala kommun, klar på andra sidan Lurbovägen. Med pompa och ståt flyttade man dit verksamheten.

Idag har klubben 520 st medlemmar, ca 400 ridande varje vecka och ett 50 tal aktiva tävlingsryttare och även flertal duktiga tränare i både hoppning och dressyr.

Ordförande är Anna Jonson och verksamhetschef Alexandra Eriksson.

Idag samordnar klubben alla aktiviteter såväl ridskolan som kurser för privatryttare.

Vår vision: Uppsalas självklara val av ridskola, tränings- och tävlingsanläggning!

Uppdaterad: 05 SEP 2017 12:33 Skribent: Pia Svensson

Sponsorer: 

Hööks logo

Myrmans Equitrade
Nokian Tyres

hippocrates

 

krafft_logo2

hsb

sisu

Lindvalls

uppland

kollavidiweb 

KphLogoRed

Postadress:
Lurbo RK - Ridsport
Lurbovägen 11
75591 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info