Hoppa till sidans innehåll

Miljöarbete


Hantering av hästar påverkar miljön på många sätt, och Lurbo ridklubb har ett särskilt ansvar eftersom vi håller till alldeles intill naturreservatet Hågadalen. Klubben har en miljöpolicy, och en miljögrupp bildades 2018 för att förverkliga denna policy.

2021 uppmärksammades vårat miljöarbete extra mycket eftersom vi tilldelades 2 hållbarhetspris, vilket uppmärksammades bland annat i tidningen ridsport.

Det finns många frågor man skulle kunna arbeta med och gruppen har valt ut ett fåtal som vi fokuserar på.

Minska elförbrukningen

Belysning, ventilation och uppvärmning av stallen kräver elenergi. För att minska förbrukningen har vi bytt till LED på två ridbanor och ett av ridhusen. Vi skall också se över om vi kan byta ut elpannan som värmer upp ridskolans stall. Alla kan hjälpa till med att minska elförbrukningen genom att stänga stalldörrarna när det är kallt ute.

Minska vattenanvändningen

För att underlagen i ridhusen och på ridbanorna ska hålla god kvalitet behöver de vattnas regelbundet. För att minska användningen av kranvatten har vi därför börjat samla upp regnvatten från ridhustaken.

 

Minska läckaget av näringsämnen

Läckage av näringsämnen, framförallt fosfor, från hästanläggningar bidrar till övergödning av sjöar och hav. För att minska läckaget av fosfor från Lurbo till Hågaån behöver vi ta hand om vattnet som rinner från anläggningen, men också minska mängden vatten i hagarna så att vi kan mocka bättre.

På uppdrag av Länsstyrelsen i Uppsala i samarbete med EU-projektet Life IP Rich Waters har Hushållningssällskapet tagit fram en rapport med förslag på åtgärder som vi jobbar kontinuerligt med att genomföra. Under 2020 sökte vi och fick tre bidrag så att åtgärder har kunnat påbörjas.

Blöt ponnyhage innan restaurering

Torr ponnyhage efter restaurering

I och med detta har vi kunnat dränera de mesta av ridskolans hagar och stora delar har hårdgjorts. Ridvägen runt hagarna, som hittills valts av vattnet själv som sin naturliga väg över anläggningen, har försetts med kalkfilterdiken och brunnar. Ytan har sedan hårdgjorts.
 
Vi har nu skapat ett system av dränering, kalkfilterdiken och brunnar och på så sätt ska nu vattnet ta kontrollerade vägar över anläggningen och filtreras innan det tagit sig fram ner till Hågaån och Ekoln.

Just nu är prio att underlätta för mockningsarbetet i hagarna för att yttterligare minska näringsläckaget och underhålla det nya fina underlaget. Bland annat så har vi köpt in en mockningsmaskin.

 

                                                                                                                                                             Stig före renovering

                                                                                                                                                             Stig efter renovering

Under 2020 påbörjade vi också ett samarbete med Östersjöcentrum (Stockholms universitet).

Ungdomssektionen har också gjort en film om klubbens hållbarhetsarbete.

Fler hästgårdar jobbar med att minska övergödningen, och hur man kan göra det kan man till exempel se i den här filmen (scrolla ned på sidan för att se själva filmen).

Se också det här tv-inslaget om klubbens arbete mot övergödning.

 Vill du vara med i miljögruppen? Kontakta: Anna Jonson

Uppdaterad: 06 MAJ 2020 12:15 Skribent: Eva Lindström

Sponsorer: 

Hööks logo

Myrmans Equitrade
Nokian Tyres

hippocrates

 

krafft_logo2

hsb

sisu

Lindvalls

uppland

kollavidiweb 

KphLogoRed

Postadress:
Lurbo RK - Ridsport
Lurbovägen 11
75591 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info