Hoppa till sidans innehåll

För dig som ska vara funktionär


Vad ska du göra som funktionär? 

 

H=hoppning

D=Dressyr 

 

(H,D) Tävlingsledare 

     Den som är tävlingsledare är oftast en från USS. Den som är tävlingsledare går runt på hela tävlingsplatsen, ser till så det är lugnt och inga frågetecken. Om man har frågor som tävlande eller funktionär är det tävlingsledaren man hör av sig till. Det är även till tävlingsledaren man vänder sig om man inte kan komma till start på tävlingsdagen. 

 

(H,D) Ansvarig från personal 

     På våra klubbtävlingar har vi alltid en från personalen som är ansvarig. Den finns där för frågor som rör ridskolehästarna. Frågor går i första hand till tävlingsledaren, sen till den ansvarige från personalen om inte tävlingsledaren kan svara på frågan. 

 

(H,D) Speaker 

     Den som sitter i domartornet och pratar är speaker. Speakern säger vem det är som ska tävla näst och tackar för ritten. I till exempel hoppningen så är det speakern som säger hur många fel ekipaget fått eller om tiden ska pausas. 

 

(H,D) Stallsupport

     Stall supporten behöver vara lugn och gärna ha erfarenhet av att tävla. Stall supporten ska vara i stallet och stötta, peppa och hjälpa de som ska tävla, samt ha koll på tiden och skicka ut ekipagen till framridningen. 

 

(H,D) Insläpp bana/colectingring 

     Den som står vid insläppet vid collectingring/in till banan ser till att de ekipage som ska tävla finns där och är beredda, alltså ha bra kommunikation med framridningen och att det inte är för många hästar och ryttare i colectingringen.

Publik, familjemedlemmar, kompisar och andra tävlande ska vara på läktaren, inte colectingring. Detta är en säkerhetsrisk och det är den som står vid insläppet som har ansvar över det. 

 

(H,D) Utsläpp bana

    Utsläppet öppnar för det ekipage som ridit färdigt och ska ut från banan(utsläpp och insläpp är ibland samma)

 

(H,D) Framridningen 

     De/den vid framridningen ser till så att allt går bra, hjälper till med uppsittning, vid hoppningen höja/sänka/lägga upp hinder och skicka ekipagen från framridningen upp till tävlingsbanan. 

Det gäller att hålla koll på vem som rider så man kan skicka upp ekipagen i tid till RC. Det underlättar jättemycket för de tävlande att ha någon som håller koll på tiden och skickar upp dem. 

 

(D) Räknare 

     I dressyr så får man olika poäng för de olika momenten och räknaren räknar ihop poängen genom att antingen räkna ut det manuellt, alltså med miniräknare eller genom att skriva in poängen i ett excell-program där det automatiskt räknas om till procent. 

 

(D) Domarsekreterare

     Domarsekreteraren sitter och skriver ner poängen(0-10) som domaren ger på de utförda momenten i programmet i protokollen. Domaren hinner inte att både titta på de olika momenten och skriva protokoll, därför har man en domarsekreterare. 

 

(H) Banchef 

     Inne på banan finns det alltid en som är lite extra ansvarig. På våra klubbtävlingar är det oftast en från personalen. 

 

(H) Tidtagare

     I klasserna de klasserna där det är omhoppning så behövs även tidtagare. För att det ska bli rätt så brukar oftast flera stycken ta tid. De som tar tid sitter uppe i domartornet med speakern. 

 

(H) Flagg; mål och start

     Inne på banan finns en startlinje och mållinje. När ekipaget har fått startsignal ska funktionären höja sin flagga så den syns tydligt från domartornet. Sedan när ekipaget rider över startlinjen drar man ner flaggan och tidtagarna börjar då ta tid. 

Personen vid mållinjen gör likadant, när ekipaget har ungefär 2-3 hinder kvar på banan höjer man flaggan och när ekipaget kommer över mållinjen drar man ner flaggan. 

Det är viktigt att man vid både vid start och mål drar ner flaggan när ryttaren passerar linjen. Man måste ta märke på samma ställe så att det blir lika för alla! 

 

(H) På banan 

     I hoppningen behövs ett antal personer inne på banan som hjälper till att höja hinderna mellan klasserna, lägger upp om någon river, krattar framför hinderna om det behövs och mockar bajs. Det är extremt viktigt att man har koll på banan om man står där så man inte är i vägen för ryttaren som rider! Fråga banchefen om du är osäker på var du kan stå. 

 

Allmänt

Angående alla funktionärsuppdrag så är det viktigt att fråga om man är osäker eller inte förstår sin uppgift. Prata med den funktionärsansvariga eller tävlingsledaren i första hand, annars någon annan av oss i USS. 

 

Hoppas vi ses på tävlingarna! 

// USS

 

Ändrad 10/11-2018

 

Uppdaterad: 05 NOV 2019 12:06 Skribent: Elsa Kihlström
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer: 

Hööks logo

Myrmans Equitrade
Nokian Tyres

hippocrates

 

krafft_logo2

hsb

sisu

Lindvalls

uppland

kollavidiweb 

KphLogoRed

Postadress:
Lurbo RK - Ridsport
Lurbovägen 11
75591 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info