Hoppa till sidans innehåll

Hjälp oss att skapa bra tävlingar på Lurbo!


Alla som kan och vill hjälpa till på något vis är välkomna att höra av sig till Karin Bishop Bondestam, 0706484851, This is a mailto link

Här kan du se vilka olika uppgifter man kan syssla med som funktionär på en tävling.

 

Funktionärsinstruktioner hopptävling

Ansvaret för tävlingen har tävlingsledaren som har hjälp av funktionärsansvarig, säkerhetsansvarig och alla funktionärer. Domare, överdomare och banbyggare är proffs, alla andra jobbar ideellt.  På en hopptävlingsdag med 300 starter behövs ca 50 funktionärer om alla jobbar fem- sex timmar var.

Sammantaget behövs det alltså en massa folk och det finns plats för hästkunniga och de som inte alls är intresserade av hästar men vill hjälpa till ändå.  Passa på och umgås med trevligt folk samtidigt som du brer mackor i caféet, styrketränar med att bära hinder och bygga bana eller ta ett tillfälle att se hästhoppning på plats, med tidtagarur i handen, i stället för på tv.

Sekretariat

Sekretariatet är hjärtat på tävlingsplatsen där allt samordnas. Tävlingsledning och sekretariatsfunktionär behöver vara på plats i sekretariatet en och en halv timme före tävlingsstart. Här gäller det att ha koll på Equipe, kontrollera vaccinationsintyg, kolla att folk har betalat, ta in veterinäravgifter och hjälpa till att lösa diverse problem (saknade nummerlappar, behov av huvudvärkstabletter, uthämtning av priser osv.) Någon som kan Equipe är alltid placerad där. Man skall se till att startlistor trycks ut till olika funktionärer, sätta upp resultat mm. Särskild instruktionspärm är på gång!

Parkeringsvakt

Detta är den allra första person de som kommer som tävlande möter och man bör vara på plats minst en timme innan tävlingen startar. Kläder efter väder!  Hämta funktionärsväst och walkie-talkie i sekretariatet. Walkie-talkien gör att p-vakterna kan ha kontakt med varandra och även ha kontakt med andra funktionärer. Ha koll på de olika parkeringarna – utanför Hillton, uppe på ”snötippen”, utanför dressyrbanan och ibland på dressyrbanan. På hopptävlingar behöver man packa transporterna tätt för att alla skall få plats. Stora hästbilar brukar dirigeras till att stå vi Hillton. Ofta blir det lugnt framåt eftermiddagen när de flesta kommit och folk börjar åka hem. Det är en särskild bonus om parkeringsvakten kan backa en transport!

Insläpp/utsläpp framhoppning/framridning

Viktig position för att få tävlingen att flyta på. Här behövs vuxna personer med pondus! Kom till tävlingen minst en halvtimme, helst 45 minuter innan den börjar. Ta gärna med penna hemifrån. Varma kläder om det är kallt. Gå först till sekretariatet och hämta startlista för klassen, funktionärsväst och walkie-talkie.  Med walkie-talkien kan man få kontakt med tävlingsledare, funktionärsansvarig, sekretariat, insläpp till tävlingsbanan, hopptorn och överdomare.

 Vanligen kan de första ryttarna i en klass börja hoppa fram cirka en halvtimme innan klassen startar. Överdomaren bestämmer hur många ryttare som får vara på framridning/ framhoppning samtidigt. Det gäller att vara alert och ropa in dem och skicka iväg dem i ordning. Fattas någon ryttare, kontakta sekretariatet för att höra om de anmält sig där.

Vi har en fiffig tavla med stora siffror som visar vilket startnummer som får gå in på framhoppningen. Den är bra att använda vid hästhoppning.  Vid ponnyhopp är det lite speciellt med olika kategorier ponny och då kan den bara användas när det är många av en viss kategori, oftast D-ponny.

När sista ryttaren i klassen lämnat framhoppningen kan man ta paus. Håll reda på när nästa klass börjar och var tillbaka cirka en halvtimme-tjugo minuter innan.

Krattare/hindervakt framhoppning

Har behövs två personer för att kratta, mocka och hjälpa till med att höja och sänka hinder och bygga upp när det blir rivningar.  Hämta väst i sekretariatet, se till att det finns krattor och mockningsgrejor, var på plats senast en halvtimme innan tävlingen startar. Man kan behöva hjälpa till att flytta hinder när det skall harvas. När sista ryttaren i klassen lämnat framridningen får man ta paus, men behöver vara på plats igen senast tjugo minuter innan nästa klass startar.

Domartorn

I domartornet behövs flera funktionärer, fem +domaren.  En som för pappersprotokoll, en som har hand om Equipedatorn och för in resultat, en som har koll på datorn som tar tider (förhoppningsvis inte längre när vi får ny utrustning) och två tidtagare som tar manuell tid (om den automatiska strejkar). Där brukar vara varmt, trångt och trevligt. Man behöver komma senast fem minuter innan varje klass startar.  De manuella tidtagarna skall helst inte bytas ut mitt i en klass. Uppgifterna kanske låter krångliga men är lätta att lära sig. Bra om man har med sig penna och ser till att man hämtat de listor som behövs i sekretariatet (domaren och tävlingsledaren brukar ha koll på det). I domartornet behöver man ingen funktionärsväst och där är vanligen varmt och skönt. Här ser man själva tävlingen. Det brukar vara en ganska populär plats för funktionärer!

På banan

Här behövs en banchef, vilket är någon som har egen erfarenhet av att hopptävla vanligen och fyra-fem andra funktionärer.  Banchefen bestämmer vem som skall göra vad, vilka som skall vara flaggare t ex. Alla som är funktionärer på banan skall vara på plats cirka fem minuter innan varje klass startar, iklädda funktionärsväst.  Man bör ha kollat hur banan går så man vet var man kan stå utan att vara i vägen, vilka bommar som snabbt behöver lyftas upp om de trillar, ha koll på att det finns krattor och mockningsgrejer – att kratta vid hindren när det behövs och att mocka för att hålla underlaget i skick är viktiga uppgifter.

Mellan kategorierna i ponnyhoppning höjer man hinder. Mellan klasserna är man med och bygger om banan efter banbyggarens direktiv.

Vid insläppet på banan behövs en person med funktionärsväst, startlista, walkie-talkie som hämtas i sekretariatet och penna som man gärna kan ha tagit med hemifrån.  Det är viktigt att se till att det flyter på och att ryttarna kommer till start i tid. Håll kontakt med framhoppningen! Var på plats fem-tio minuter före varje klass.

I caféet

Ännu ett viktigt ställe på tävlingar! Här behöver man inte egentligen kunna något om hästar eller tävlande men vara beredd att bre smörgåsar, göra toast, servera mat, hålla rent, ta beställningar och ta betalt, caféjobb alltså. Här behövs också någon som sköter grillen. Det kan vara ganska hektiskt när alla vill ha lunch! Kökschefen leder och fördelar arbetet! På morgonen behöver man vara där senast när tävlingarna startar.

Sjukvårdare

Sjukvårdskunnig person skall finnas på tävlingsplatsen och finnas tillgänglig med walkie-talkie eller möjligen mobil. Framhoppning eller hoppbana är de ställen det oftast – men sällan – behövs hjälp. Kolla att utrustning, halskrage, bår, varma filtar finns på plats på sjukvårdsstationen i sekretariatet. Den som har denna funktionärssyssla bör ha någon sorts sjukvårdsutbildning och kunna ta hand om första hjälpen, bedöma om en ryttare som gjort sig illa kan fortsätta rida eller bör avbryta eller tom skickas till sjukhuset.

Förutom alla dessa är det bra om det finns extra personer som kan springa ärenden, tömma mockningskärror, se till att tävlingsplatsen är prydlig och allmänt vara till hands.  Banor behöver harvas mellan klasser.

Kvällen före hopptävling är det banbygge.  Vanligen börjar vi med det kl 17. Ju fler som kan vara med då desto fortare går det att få alla hinder på plats och göra i ordning tävlingsplatsen. Ett bra tillfälle för dem som skall tävla och kan ha svårt att hjälpa till själva tävlingsdagen! Efter tävlingar skall allt plockas undan och samma gäller här, ju fler som hjälper till desto lättare går det.


Funktionärsinstruktioner dressyr

På en dressyrtävling behövs omkring 8 funktionärer per pass och ett pass innebär oftast en klass. En del av uppgifterna behöver man ha lärt upp sig på, t ex att vara skrivare, men det finns också uppgifter för ”nybörjarfunktionärer”. I caféet kan man vara även om man inte vet något om bakdelsvändningar och galoppombyten och kan man bara räkna de fyra räknesätten kan man vara protokollräknare. Så kom och var med!

Det finns alltid en tävlingsledare som ansvarar för tävlingen. Alla utom domarna arbetar ideellt.

Sekretariat

Sekretariatet är hjärtat på tävlingsplatsen där allt samordnas. Tävlingsledning och sekretariatsfunktionär behöver vara på plats i sekretariatet en och en halv timme före tävlingsstart. Här gäller det att ha koll på Equipe, kontrollera vaccinationsintyg, kolla att folk har betalat och hjälpa till att lösa diverse problem (saknade nummerlappar, behov av huvudvärkstabletter, uthämtning av priser osv.) Någon som kan Equipe är alltid placerad där. Man skall se till att startlistor kan tryckas ut, sätta upp resultat, de tävlande skall få sina protokoll sedan de har kopierats. Särskild instruktionspärm är på gång

Parkeringsvakt

Detta är den allra första person de som kommer som tävlande möter och man bör vara på plats minst en timme innan tävlingen startar. Kläder efter väder!  Hämta funktionärsväst i sekretariatet. Ha koll på de olika parkeringarna – utanför Hillton, uppe på ”snötippen”, och utanför dressyrbanan. Våra parkeringsplatser brukar oftast räcka bra till vid dressyrtävlingar. Det är en särskild bonus om parkeringsvakten kan backa en transport!  Som parkeringsvakt är det bra om man när det behövs tömmer mockningskärror och ser till att det ser prydligt ut på tävlingsplatsen.

Speaker och protokollräknare

På dressyrtävlingar sitter en speaker i tornet och sköter musiken, hälsar ekipagen välkomna in på banan, talar om vilka ryttare och hästar som är med och deras resultat. Protokollräknaren hämtar dressyrprotokollen hos domaren som sitter nere vid banan, kontrollräknar resultaten och lämna ner protokollen i sekretariatet. Ibland får man passa på och mocka lite på banan mellan ritterna också.

Skrivare

En annan viktig funktionär är den som sitter bredvid domaren och skriver ner poäng och kommentarer som domaren ger i protokollet (domaren måste hålla ögonen på ekipaget hela tiden). Att vara protokollskrivare behöver man öva sig på och ingen sätts på den sysslan som inte vet vad det innebär.

Insläpp

Här behövs en funktionär som håller koll på att ryttarna kommer till start när de skall, släpper in och ut dem. Man skall vara på plats med funktionärsväst, startlista som man hämtar i sekretariatet och penna minst fem minuter före start. Här är bra att stå om man vill titta på dem som rider.

I caféet

Ännu ett viktigt och populärt ställe på tävlingar! Här behöver man inte egentligen kunna något om hästar eller tävlande men vara beredd att bre smörgåsar, göra toast, servera mat, hålla rent, ta beställningar och ta betalt, caféjobb alltså. Ibland har vi hamburgare eller annan grillmat och då behövs någon som sköter grillen. Kökschefen leder och fördelar arbetet! På morgonen behöver man vara där senast när tävlingarna startar.

Banbygge /avspärrningar

Dressyrbanan byggs vanligen kvällen före tävling och då skall dressyrstaketen bäras ut och ställas upp, domarbord komma på plats och alla bokstavsmarkeringar kontrolleras så de sitter där de skall. Tävlingsplatsen skall göras i ordning med avspärrningsstaket och skyltar. Minst fyra personer behövs till det och fler händer gör arbetet lättare och snabbare! Efter tävlingen skall allt plockas bort igen.

Uppdaterad: 22 OKT 2016 19:47

Sponsorer: 

Hööks logo

Myrmans Equitrade
Nokian Tyres

hippocrates

 

krafft_logo2

hsb

sisu

Lindvalls

uppland

kollavidiweb 

KphLogoRed

Postadress:
Lurbo RK - Ridsport
Lurbovägen 11
75591 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info